home stukje geschiedenis verzameling index He, hallo ! link afdeling the Beeb over deze site de geschiedenis
  Hier een korte geschiedenis van hoe ik tot het verzamelen van oude 8 bits computers ben gekomen. Hang me niet op aan jaartallen, dat weet ik niet. De volgorde van zaken weegt het zwaarst. Toch ?
 

   
 

Geïntrigeerd door al dat programeerbare spul wat bij de V&D stond opgesteld, vroeg ik een Sinclair ZX81 voor m'n verjaardag, ik weet alleen niet precies meer waneer, maar het moet ergens begin jaren 80 zijn geweest. In die tijd waren er nog niet zo heel veel mensen die zich met deze apparaten bezig hielden en de jeugd had dan ook de toekomst. Zo ook bij ons in de buurt, daar was de 'Computer Club Kerkelanden' (aka Copieër Club Kerkelanden) actief, waar ik lid van werd. Hier passeerde een ruim scala aan verschillende systemen. Ik noem onder vele de Spectrum, Enterprise en Acorn BBC. Die laatste was ik toen (en nog steeds) helemaal verliefd op. Niet veel later heb ik dan ook, uit budgetaire overwegingen, het kleine broertje van de BBC, de Acorn Electron gekocht. Dit grapje kostte mij duizend piek en voorkwam eigenlijk niet dat ik nog steeds een BBC wilde. Wel behoorde ik op deze manier bij een van de eerdere Electron eigenaren in Nederland. Veel van wat ik nu weet over de 'inner workings' van een computer heb ik dan ook te danken aan mijn tijd met de Electron. They did a nice job at Acorn ! Maar goed, op deze manier ben ik dus tussen de Z80-idioten en Commodore-gamers opgegroeid als 6502-freak. Niet alleen had ik het voordeel van de 6502, maar daar kwam in mijn geval ook nog eens het briljante BBC-BASIC met de ingebouwde assembler bij. Toen dan ook een tijdje later in de Kwantumhallen een partij duitse Electrons voor tweehonderd (BAAL!) piek werd gedumpt waren er een toch een aantal clublieden die er eentje gingen halen. Dankzij de duitstalige software die er bij verkocht werd klonk het dan ook nog jaren "druecken sie bitte die Leertaste zum weitermachen".

Toen brak het PC tijdperk aan. Dit heb ik eigenlijk niet zo intensief meegemaakt. Ik had andere dingen te doen, ze waren duur en ze konden eerst ook nog niet veel. Zo verslapte mijn aandacht voor computers een beetje totdat ik jaren later op een koninginnedag m'n oude liefde weer tegen kwam; een BBC met 5"25 floppy drive, monitor, printer, manuals, enz. Eindelijk kon ik nu, aangewakkerd door het vuur der nostalgie, eens losbranden op een echte BBC. En na al jaren op de loer te hebben gelegen kreeg ik later ook nog eens de BBC plus van een kennis, bedankt !

Pas een aantal jaren geleden kreeg ik mijn eerste PC en ben ik me er wat in gaan verdiepen. Die originele Cyrix 386 met 4Mb is gelukkig ook al veranderd in de huidige AMD K6/200 met 64Mb. Deze computer is na vele voorgaande zwakkelingen eindelijk krachtig genoeg om er probleemloos emulatoren op te kunnen draaien. Op deze manier kan ik ook systemen bekijken die ik (nog) niet echt heb. Ironie is dat de BBC emulator Beebem die ik gebruik net niet helemaal op maximum snelheid wil. Maar ach, achter me staat de echte Beeb paraat. Maar, zoals ik al zei, omdat ik er niet helemaal bij ben geweest loop ik nog steeds een beetje achter op PC gebied. Ik heb er geen feeling mee zakmaarzeggu. Dit is niet zo erg want ze zijn mij toch te complex geworden om nog een goed overzicht op te hebben. In tegenstelling tot het oudere spul waar je nog eens het hele ROM en alle routines van kon onthouden.

Zo is het er langzamerhand ingeslopen om eens goed rond te kijken wat er nog van die oude garde uit mijn tijd te vinden is. Tenslotte zou het zonde zijn als al die mooie computers verloren zouden gaan. Nu, een aantal jaren verder, heb ik er langzamerhand wel zoveel dat ik het een verzameling moet gaan noemen. De meeste exemplaren heb ik gekocht op rommelmarkten ! mensen, haal die dingen van zolder ! en andere heb ik gekregen. Sommigen zijn compleet met alles erbij, anderen zijn hulpeloos alleen. Van alle computers die ik heb staat er wel eens een enkele opgesteld, één altijd.

Ook ben ik een beetje begonnen andere electronische gadgets uit vervlogen dagen erbij te verzamelen, denk maar aan al die Handheld LCD spelletjes, tabletops en rekenmachines.

Het meeste van mijn verzameling zit op het ogenblik verpakt in een grote stapel kartonnen dozen. Ik heb recent alles tevoorschijn gehaald om van het hele zaakje plaatjes te maken voor deze site dus de gegevens hier zijn nu weer aardig actueel.

en nu, over naar mijn verzameling.


de onderkant